vestnik

(UMOR V PESKOVCIH) Mitja Orešek ni prepričal višjih sodnikov, ki so 47-letniku potrdili kazen 22 let in pol zapora

Vestnik.si, 29. 9. 2023
Jure Kljajić
Mitja Orešek je bil maja letos na okrožnem sodišču v Murski Soboti obsojen na 22 let in pol zapora, ker je umoril dvanajst let mlajšo partnerko.
Črna kronika

Sodba za zločin na Goričkem je postala pravnomočna. Orešek bo iz pripora odšel na prestajanje dolgoletne zaporne kazni, ker je lani septembra umoril svojo partnerico Štefanio T.

Višje sodišče iz Maribora je potrdilo kazen Mitji Orešku, ki je 10. septembra lani v družinski hiši v Peskovcih umoril svojo partnerko Štefanio T. 47-letnika je v zločin pognalo bolestno ljubosumje, zdaj bo iz soboškega pripora odšel na prestajanje zaporne kazni. Njegov odvetnik Mojmir Šafarič je napovedal, da bo na vrhovno sodišče v tem primeru vložil zahtevo za varstvo zakonitosti.

mitja-orešek, peskovci-umor-uboj, sodišče
Jure Kljajić
Odvetnik Mojmir Šafarič napoveduje, da bo vložil zahtevo za vastvo zakonitosti na vrhovno sodišče.

Orešek je bil maja letos na okrožnem sodišču v Murski Soboti obsojen na 22 let in pol zapora, ker je umoril takrat dvanajst let mlajšo partnerko. Po zločinu je sam poklical policiste, na predobravnavnem naroku pa ni sprejel ponudbe tožilke Jane Rogan, da bi v zameno za priznanje krivde sprejel kazen 19 let zapora. Odvetnik Šafarič na naroku ni zanikal, da je Orešek storil kaznivo dejanje, in tudi v sklepni besedi maja letos na prvostopenjskem sodišču pred sodnikom Milanom Regvatom je bil tako kot na naroku prepričan, da gre v tem primeru za kaznivo dejanje uboja in ne umora.

mitja-orešek, sojenje, umor, peskovci
Jure Kljajić
Višji sodniki so potrdili kazen, ki jo je maja letos izrekel Milan Regvat, sodnik Okrožnega sodišča Murska Sobota.

Zločin se je zgodil 10. septembra lani, v shrambi stanovanjske hiše v Peskovcih. Orešek je partnerico najprej zgrabil za vrat in jo več kot minuto davil z rokami in trakom, podobnim zadrgi. Ko je izgubila zavest, jo je z ostrim predmetom, najverjetneje nožem rezila 17 centimetrov, zabodel v prsi, kar je bilo zanjo usodno.

Mitja Orešek je v kazenskem procesu podal le pisni zagovor, na vprašanja pa ni hotel odgovarjati. Odgovornosti za smrt partnerice se ni otepal, nepopravljivo napako je priznal, v zagovoru pa zapisal, da je bil tiste sobote izzvan. Razočaran zaradi tega, ker si partnerica ni nehala dopisovati s sodelavcem, naj bi ji bil rekel, da si bo nekaj naredil, ona pa naj bi se bila norčevala iz njega in mu rekla, naj si že končno nekaj naredi, da se ga bo rešila.

mitja-orešek, peskovci-umor-uboj, sodišče
Jure Kljajić
Orešek bo zdaj iz pripora odšel na prestajanje dolgoletne zaporne kazni.

mitja-orešek zločin umor