vestnik

(UMOR V PESKOVCIH) Ker si je pisala z drugimi, ni videl več izhoda. Na sodišču je večkrat zajokal

ABE, 16. 2. 2023
Andrej Bedek
Obtoženec na vprašanja ni želel odgovarjati, Milan Regvat, sodnik murskosoboškega okrožnega sodišča, je tako danes zaslišal le priče obrambe.
Črna kronika

Obtoženi Mitja Orešek na vprašanja ne odgovarja.

Bili so približek idealne družine. Kamere v hiši niso bile namenjene nadzoru partnerke, ampak zaradi nadzora bolnega sorodnika. Dokler mu ni priznala, da si piše z več moškimi, je bilo vse v redu. Ko jo je vprašal, kako si predstavlja življenje s svojo družino, medtem ko si piše z drugimi, je ostala brez odgovora. Če bi lahko zavrtel čas nazaj, ne bi storil tega, kar je. Tak je povzetek zagovora 47-letnega Mitja Oreška, ki je obtožen, da je 10. septembra lani v družinski hiši v Peskovcih umoril dvanajst let mlajšo partnerico, Štefanio T. Obtoženec na vprašanja ni želel odgovarjati, Milan Regvat, sodnik murskosoboškega okrožnega sodišča, je tako danes zaslišal le priče obrambe. Oreška zagovarja odvetnik Mojmir Šafarič, obtožnico proti njegovemu varovancu je vložila državna tožilka Jana Rogan.

Orešek je svojo žrtev napadel usodnega dne proti večeru, zgodilo se je okoli 18. ure v shrambi hiše. Najprej jo je davil s platneno vrečo, nato pa že nezavestno z nožem zabodel v prsi. Štefania T. je umrla na kraju zločina, v tem času pa sta bila v hiši tudi njuna mladoletna otroka. Preden je Orešek po kaznivem dejanju sam poklical operativno-komunikacijski center Policijske uprave Murska Sobota in sporočil, da je umoril partnerico, je poklical še brata in sosedo.

Po besedah Roganove je obtoženca v zločin pognalo bolestno ljubosumje, saj je sumil, da ga je zunajzakonska partnerica varala, ker si je po SMS-sporočilih dopisovala z drugim moškim. Tožilka je Oreška obtožila umora iz nizkotnih nagibov in mu v zameno za priznanje krivde ponudila kazen 19 let zapora. V nasprotnem primeru bo zahtevala za tretjino višjo kazen, je napovedala. Obtoženi se ni odločil za priznanje.

mitja-orešek
Andrej Bedek
Obtoženec na vprašanja ni želel odgovarjati, Milan Regvat, sodnik murskosoboškega okrožnega sodišča, je tako danes zaslišal le priče obrambe.

Marjan Orešek je pričal, da mu se je brat konec avgusta 2022 potožil, da si Štefania dopisuje z drugimi moškimi. Na dan umora sta bila skupaj pri mami v sosednji vasi na njenem rojstnem dnevu. Nič ni kazalo, da bi lahko brat kaj naredil zunajzakonski partnerki. S Štefanio in otroci sta domov odšla nekaj po 17. uri.

Darko Rogač, daljni obtoženčev sorodnik, je na sodišču izpovedoval, da je z navodili poslanimi na daljavo leta 2019 Orešku in partnerki pomagal zagnati varnostne kamere v hiši. Večina je komuniciral s Štefanio, saj obtoženec ni bil vešč dela z računalnikom. Kamere so bile namenjene za nadzorovanje strica od Štefanie, ki je bil bolan, in je povzročal težave, ko je bil sam doma. Za pričo je družina delovala kot sanjska. Konec julija lani mu je nato Orešek preko družbenega omrežja sporočil, da si Štefanija dopisuje z moškimi. Takrat mu je dejal, da nima več volja do življenja. Rogača je zaskrbelo, ali si bi kaj naredil. Orešek je večkrat zajokal med današnjo obravnavo.

Vladimir Hozjan in Vladimir Volf, še preostali priči, ki ju je predlagal odvetnik Šafarič, pri Orešku nikoli nista zaznala, ali je kaj narobe v odnosu s partnerko, niti tega, ali ga je preganjalo ljubosumje. Pri Hozjanu je obtoženec aprila 2022, ko je bila Štefania dva tedna na izobraževanju na Madžarskem pomagal pri delu za nek objekt. Kot je Orešek še zapisal v zagovoru, je v tem času izraziti shujšal, za več kot 10 kilogramov, saj je bil pod stresom in ga je skrbelo zaradi partnerke.

Sodnik Regvat je sojenje preložil za nedoločen čas. Izvedenec psihiatrične stroke Matej Kravos bo do takrat dopolnil svoje izvedensko mnenje, na nadaljevanju sojenja je predvideno še zaslišanje prič, ki jih je predlagala tožilka Roganova.

mitja-orešek
Andrej Bedek
Obtoženec na vprašanja ni želel odgovarjati, Milan Regvat, sodnik murskosoboškega okrožnega sodišča, je tako danes zaslišal le priče obrambe.

sojenje umor stanjevci
Kaj zdaj berejo drugi