vestnik

(VIDEO) Slovenskim predstavnikom je uspelo, v soboto bodo nastopili v finalu

STA, Vestnik.si, 12. 5. 2023
Sarah Louise Bennett/EBU
Fantje so bili po nastopu vidno zadovoljni.
Popularno

Skupina Joker Out si je s skladbo Carpe Diem Sloveniji na drugem predizboru v Liverpoolu zagotovila vstopnico za sobotni finale tekmovanja za pesem Evrovizije. V finale so se uvrstili še predstavniki Albanije, Cipra, Estonije, Belgije, Avstrije, Litve, Poljske, Avstralije in Armenije.

Skupina Joker Out, ki jo sestavljajo Bojan Cvjetićanin (vokal), Kris Guštin in Jan Peteh (kitara), Nace Jordan (bas kitara) in Jure Maček (bobni), je nastopila kot deseta in požela precejšnje navdušenje pred občinstvom v dvorani.

Kdo je še napredoval? 

Albaniji je uvrstitev v finale prinesla pevka Albina s pesmijo Duje. Na odru jo je spremljala njena družina Kelmendi, starša in sorojenci. Cipru je uvrstitev pripel 24-letni Andrew Lambrou s pesmijo Break a Broken Heart. Estonske barve pa je predstavljala pevka Alika, ki je pesem Bridges napisala skupaj z Wouterjem Hardyjem, soustvarjalcem pesmi Arcade, s katero je evrovizijsko občinstvo pred leti osvojil Nizozemec Duncan Laurence.Belgijski predstavnik Gustaph je nastopil s pesmijo Because Of You. Na evrovizijskem odru je sicer kot spremljevalni pevec stal že v letih 2021 in 2018. Avstrijo sta zastopali Teya & Salena. Njuna pesem Who The Hell Is Edgar? ima satirično sporočilo, saj opozarja na to, da glasbena industrija ne ceni dovolj ženskih izvajalk in skladateljic. Litvo je zastopala pevka Monika Linkyte s pesmijo Stay.

Poljski je uvrstitev v finale prinesla 23-letna Blanka s pesmijo Solo. Avstralijo je zastopala petčlanska zasedba iz Pertha Voyager s pesmijo Promise. Armeniji pa je uvrstitev prinesla 21- letna Brunette s pesmijo Future Lover.

Brez uvrstitve na sobotni finalni večer se je nastop na Evroviziji v drugem predizboru končal za Gruzijo, Grčijo, Dansko, Romunijo, Islandijo in San Marino.

Izvajalci na letošnji Evroviziji prihajajo iz 37 držav, nocoj so nastopili predstavniki 16 držav. Na prvem predizboru v torek so se v evrovizijski finale uvrstili predstavniki Hrvaške, Moldavije, Švice, Finske, Češke, Izraela, Portugalske, Švedske, Srbije in Norveške. Finale Evrovizije bo v soboto. Vanj se uvrsti po deset udeleženk iz obeh predizborov, samodejno pa so vanj uvrščeni že lanski zmagovalec (Ukrajina) in pet velikih: Nemčija, Italija, Francija, Španija in Združeno kraljestvo.

glasba tekmovanje
Kaj zdaj berejo drugi