vestnik

Vstop v Malo Nedeljo odslej lepši

Vida Toš, 10. 5. 2019
Popularno

Sto ur so Svetlana Oletič in njeni prijatelji skupaj porabili, da so polepšali betonski zid pod cerkvijo v Mali Nedelji; zid, ki ga človek, ko se pripelje v središče kraja, najprej vidi.

Enajst let star betonski zid je bilo prvo, kar je zagledal človek, ko se je v Malo Nedeljo pripeljal po hribu navzgor, mimo šole. Zid ne le, da je bil siv, malce ga je tudi že obgrizel zob časa, zato se je Svetlana Oletič, učiteljica telovadbe na šoli v Mali Nedelji, ljubiteljska umetnica in znana športnica ter trenerka, odločila, da ga – polepša.


Svetlana: »Sem tudi članica sveta krajevne skupnosti in tam sem predlagala, da bi ljudem polepšali vstop v naš kraj. Nato sem odšla še do direktorja Bioterm in ga povprašala, ali lahko na zidu – poleg ostalih – upodobimo tudi delček njihovih bazenov. In ker je bila vsem ideja všeč, smo začeli!«

3afb36e6ff68f6501b9ffc918e770ea1
osebni arhiv
Zid je najprej malo »popravil« Borut Svatina.

Svetlana pri delu ni bila sama. Pravi, da je zid najprej malo »popravil« Borut Svatina, pri barvanju večjih površin ji je pomagal Dejan Stajnko, s kavo in prijaznostjo pa so jim delo lepšali tamkajšnji sosedje.

883f673f24cdb4be92615e3bebdb7df5
osebni arhiv
Pri barvanju večjih površin je pomagal Dejan Stajnko.


5df6ad041e24c3309a4c14b189b2c376
osebni arhiv
Svetlani je Ludvik Rudolf, čigar verza sta prav tako na zidu, prinesel kavo.

Tudi Ludvik Rudolf, ljubiteljski zgodovinar in avtor več knjig ter pesmi, čigar verz je Svetlana – tako, da je tudi pisava čim bolj podobna njegovi – prav tako upodobila na zidu.


Največ prostora na steni zavzema upodobitev bazenov bližnjih term, kar pa je narisala Svetlanina nečakinja iz Ukrajine, ki je umetnica in trenutno z družino na dopustu pri Svetlani in njenih, Kateryna Pokhodenko.


Poleg tega pa so na zidu še grb ljutomerske občine, pa vsi grbi vasi iz Krajevne skupnosti Mala Nedelja. Tem so dodali še grb Radoslavec, saj tudi od tam otroci hodijo na njihovo šolo, pravi Svetlana.

e0e920c586d69fc9f48cc8c37f8dc6af
Na zidu so grb ljutomerske občine, grbi vseh vasi iz Krajevne skupnosti Mala Nedelja ter grb Radoslavec.


cfa50cb1ec6cdd05949b23b119a402ee
osebni arhiv
Na zidu so grbi vseh vasi iz Krajevne skupnosti Mala Nedelja ter grb Radoslavec.

Na steni je tudi velik napis »Dobrodošli« in prav na koncu torej dva verza Ludvika Rudolfa: »Najljubši kraj je Mala Nedelja, najljubši moj kraj, kjer srečo uživam od rojstva do zdaj. Kjer koli po svetu sem hodil okrog, povsod je res lepo, najlepše doma.«

805a62e41bb3ea8293e6e4e8e25bb0dd
osebni arhiv
Verza iz knjige Ludvika Rudolfa, ki živi v bližini na sveže okrašenega zidu.

osebni arhiv
Sto ur so Svetlana Oletič in njeni prijatelji porabili, da so polepšali betonski zid pod cerkvijo v Mali Nedelji.
MALA NEDELJA Svetlana Oletič ljutomer
Kaj zdaj berejo drugi