Nina Horvat na Danskem pokazala spretnosti in nabrala številne izkušnje
Nina Horvat s Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci je kot članica slovenske odprave sodelovala na prestižnem evropskem tekmovanju mladih strokovnjakov EuroSkills na Danskem. Na tekmovanju, ki poteka vsaki dve leti v različnih krajih po Evropi, mladi tekmujejo v poklicnih spretnostih v več kot štiridesetih panogah. Nina, ki je svoje znanje pokazala v kategoriji restavracijska strežba, se je na tekmovanje pripravljala približno eno leto pod mentorstvom profesorja Petra Pertocija.

Ponedeljek, 8. septembra
V zgodnjih jutranjih urah sem se z mentorjem odpravila na letališče Brnik. Polna vznemirjenja sem čakala začetek poti. Poleteli smo proti Frankfurtu in od tam naprej do Kopenhagna. Po pristanku smo se z avtobusom odpeljali do Bilunda v Skills Village, kjer smo se nastanili v hiškah. Poimenovali smo jih kar »dom za en teden«. Že prvi večer sem začutila posebno energijo – vedela sem, da bo to teden, ki si ga bom zapomnila za vedno.

Torek, 9. septembra
Drugi dan smo si ogledali tekmovalno prizorišče. Organizatorji so nam razložili module in pravila, po katerih nas bodo ocenjevali. Hodila sem po dvorani in si skušala predstavljati, kako bo videti, ko bom stala pred sodniki. Z mentorjem sva predelala še nekaj drobnih detajlov in taktičnih nasvetov. Čeprav ta dan še ni bilo tekmovanja, sem že občutila napetost v zraku.
Zvečer smo imeli večerjo na tekmovalnem prizorišču s celotno slovensko ekipo. To je bila prijetna priložnost za druženje, sprostitev in medsebojno spodbudo. Po večerji smo se vrnili v našo vasico, kjer smo izmenjali vtise in se pripravili na začetek tekmovalnega dela.

Sreda, 10. septembra
Prvi tekmovalni dan je prinesel raznolike naloge: pripraviti sem morala kavo in čaj, pred gostom razrezati sladico, zložiti prtičke in pripraviti koktajl s kozicami. Na začetku sem bila nekoliko nervozna, a kmalu sem se umirila.
Pri kavi in čaju sem pazila na popolno izvedbo, pri rezanju sladice sem se trudila za mirne in elegantne gibe, pri zlaganju prtičkov sem pokazala natančnost, koktajl pa sem pripravila z občutkom za estetiko. Na koncu dneva sem bila utrujena, a ponosna, ker sem premagala začetno tremo. Zvečer smo znova imeli večerjo na tekmovalnem prizorišču s celotno slovensko ekipo. Po sproščenem druženju smo se vrnili v naše hiške, kjer smo si vzeli nekaj časa za pogovor, smeh in pripravo na naslednji dan.

Četrtek, 11. septembra
Ta dan je bil najzahtevnejši. Morala sem pripraviti restavracijsko mizo in pomožno mizo za štirihodni meni za pet oseb. Ko so gostje prispeli, sem jih sprejela, jim postregla z aperitivom – šampanjcem – in jih posedla.
Sledila je hladna predjed in glavna jed, ki sem jo postregla na francoski način – z deljenjem s plošče. Dekantirala sem rdeče vino, pripravila in postregla sir, za konec pa flambirala palačinke Crepes Suzette ter postregla desertno vino. Vse to sem izvajala pod budnim očesom sodnikov, ki so ocenjevali vsak moj gib. Čeprav sem bila pod pritiskom, sem uživala v izzivu in čutila, da napredujem.
Po koncu tekmovalnega dne smo imeli skupno večerjo na tekmovalnem prizorišču. Bilo je lepo sedeti ob mizi z ekipo, deliti vtise in se sprostiti po napornem dnevu. Nato smo se vrnili v Skills Village, kjer smo si privoščili zaslužen počitek.

Petek, 12. septembra
Zadnji tekmovalni dan je bil preizkus vsestranskosti. Najprej sem razkosala pečenega piščanca, nato pa sem se lotila rezanja ananasa. Vsaka naloga je zahtevala hitrost in natančnost.
Najbolj sem se veselila barmanskega dela. Najprej sem pripravila lasten smuti, nato pa sem za barskim pultom pripravila štiri različne koktajle, ki so jih gostje izbrali z barske karte. Ta del je bil poln adrenalina, saj sem morala delati hitro in pod pritiskom, hkrati pa sem uživala, ker sem združila znanje, spretnost in ustvarjalnost. Ko sem končala, sem bila zadovoljna – dala sem vse od sebe.
Zvečer nas je čakala še zadnja skupna večerja na tekmovalnem prizorišču. To je bil krasen trenutek povezovanja in praznovanja tega, da smo uspešno prestali vse izzive. Nato smo se vrnili v Skills Village, kjer smo v prijetnem vzdušju sklenili tekmovalni del tedna.

Sobota, 13. septembra
Po treh tekmovalnih dneh smo si privoščili sprostitev. Odpravili smo se v Legoland, kjer smo uživali v vožnjah, smehu in sproščenem druženju. Ta dan sem spoznala tekmovalce še v drugačni luči – brez uniforme in pritiska sodnikov. Pogovarjali smo se o naših državah, izkušnjah in načrtih za prihodnost. Zvečer je sledil slavnostni zaključek. V dvorani je vladalo posebno vzdušje – mešanica napetosti, veselja in ponosa. Ko so razglasili rezultate, sem bila polna čustev. Ne glede na končno uvrstitev sem vedela, da sem zmagala že s tem, da sem prestala to preizkušnjo in pokazala, kaj znam.

Nedelja, 14. septembra
Zjutraj smo se poslovili od vasice, ki je bila en teden naš drugi dom. Pot nas je vodila proti letališču in domov. V kovčku sem imela uniforme in zapiske, v srcu pa spomine, ki bodo ostali z mano za vedno. Vrnila sem se polna novih izkušenj, samozavesti in motivacije za naprej. Tekmovanje mi je dalo veliko več kot le ocene – podarilo mi je prijateljstva, nove veščine in občutek, da grem po pravi poti. Moj tekmovalni teden je bil poln izzivov, veselja, adrenalina, skupnih večerij in spominov za vse življenje.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se