vestnik

Danes je telovo, potekale bodo procesije. Na nekaterih cestah pričakovati povečan promet

Vestnik.si, STA, 8. 6. 2023
Jure Kljajić
Praznik svetega Rešnjega telesa in krvi nima stalnega datuma, saj je povezan z veliko nočjo. V Cerkvi ga obeležujejo 11 dni po binkoštih, ki jih praznujejo 50 dni po veliki noči.
Aktualno

V Katoliški cerkvi danes zaznamujejo praznik svetega Rešnjega telesa in krvi, imenovan tudi telovo. Ob tem se spominjajo Jezusove navzočnosti v evharistiji, ki je središče verskega obreda. Ker je telovo med drugim v Avstriji, večjem delu Nemčije in na Hrvaškem dela prost dan, je mogoče ponekod pričakovati močno povečan promet.

Praznik svetega Rešnjega telesa in krvi nima stalnega datuma, saj je povezan z veliko nočjo. V Cerkvi ga obeležujejo 11 dni po binkoštih, ki jih praznujejo 50 dni po veliki noči. Za evharistijo so se v zgodovini Cerkve izoblikovali različni vidiki in različna imena, izhaja pa iz zapisa v Svetem pismu, po katerem je Jezus pri zadnji večerji z učenci kruh spremenil v svoje telo ter vino v svojo kri. Obhajanje evharistije, s katero se spominjajo zadnje večerje, je tako od začetkov krščanstva eno bolj razpoznavnih znamenj kristjanov.

Za praznik so po slovenskih cerkvah ali v njihovi okolici značilne procesije, ponekod jih pripravljajo tudi prvo nedeljo po prazniku.


Ker je v nekaterih sosednjih državah danes dela prost dan in se bodo mnogi odločili za prost podaljšan konec tedna, na policiji ponekod v državi pričakujejo močno povečan promet, predvsem na cestah iz smeri Avstrije in Italije v smeri proti Hrvaški. V nasprotni smeri je mogoče povečan promet pričakovati v nedeljo.

cerkev praznik promet
Kaj zdaj berejo drugi