vestnik

Brez PCT na banko, pošto, terase lokalov in v trgovino? - Janša pravi, da bo večina ukrepov zagotovo odpravljenih

STA, 16. 2. 2022
Vlada Republike Slovenije
O prilagajanju epidemioloških ukrepov je sicer v torek na Brdu pri Kranju z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem razpravljala širša zdravstvena stroka.
Aktualno

O prilagajanju epidemioloških ukrepov je včeraj na Brdu pri Kranju z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem razpravljala širša zdravstvena stroka, zadnjo besedo pa ima vlada.

V prihodnjih dneh in tednih bo skladno z izboljšano epidemiološko situacijo in predlogom predstavnikov zdravstva odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov, je na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so se cepili proti covidu-19. S tem so po njegovih besedah omogočili vračanje v normalnost.

O prilagajanju epidemioloških ukrepov je sicer v torek na Brdu pri Kranju z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem razpravljala širša zdravstvena stroka. Skupaj so začrtali smer postopnega sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Kot je v izjavi po posvetu dejala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar, udeleženci posveta predlagajo odpravo pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah.

V gostinstvu pa predlagajo ukinitev pogojev PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oz. vrtovih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj ne predlagajo.

mario-fafangel
Primož Lavre
Mario Fafangel

Epidemiologi so, kot je po posvetu pojasnil Mario Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), predlagali ukinitev karanten ob tveganih stikih z okuženimi s koronavirusom. Prav tako predlagajo zaustavitev epidemiološkega iskanja in obveščanja tveganih stikov okuženih.

mario-fafangel, janez-poklukar
Sašo Švigelj
Poklukar je po posvetu napovedal, da bi se lahko odrejanje karanten predvidoma končalo v petek.

Poklukar je po posvetu napovedal, da bi se lahko odrejanje karanten predvidoma končalo v petek. Kot je dejal, bo vladi prenesel tudi ostale predloge stroke. Po neuradnih informacijah STA sicer vlada o rahljanju epidemioloških ukrepov danes najverjetneje še ne bo odločala.

Udeleženec posveta imunolog Alojz Ihan je v torek zvečer v Odmevih Televizije Slovenija sicer pojasnil, da so strokovnjaki na posvetu predlagali tudi razmislek o sproščanju ukrepov v šolah, sprva odpravo zaščitnih mask, kasneje pa tudi ustavitev samotestiranja otrok.

Z ministrstva za šolstvo so STA sporočili, da si tudi sami želijo, da izvajanje pouka čim prej spet poteka na način kot pred epidemijo covida-19, a je treba pri tem ravnati odgovorno. Ob tem so napovedali, da bo sproščanje ukrepov na področju vzgoje in izobraževanja potekalo previdno, postopno in premišljeno. "Pri nadaljnjem postopanju bomo zato sledili predlogom zdravstvene stroke, odločitev pa bo sprejeta na ravni vlade," so še dodali.

Ministrstvo za zdravje na vprašanja STA, če bo Poklukar vladi torej v teh dneh predlagal sproščanje tudi na področju šolstva, niso odgovorili. V odgovoru so zapisali le, da se bodo ukrepi v dogovoru s stroko sproščali postopoma in da bo o vseh spremembah javnost pravočasno obveščena.

Twitter/Vlada Republike Slovenije
Premier Janez Janša.
koronavirus epidemija ukrepi premier janša janez-janša
Kaj zdaj berejo drugi