vestnik

Naziv Branju prijazna občina dobila tudi ena od pomurskih občin

Vestnik.si, 7. 12. 2021
Gov.si
Podelitev naziva Branju prijazna občina.
Aktualno

Ministrstvo za kulturo, Združenje splošnih knjižnic in Skupnost občin Slovenije so podelile nazive Branju prijazna občina. Prejela ga je tudi Občina Lendava.

Letos je naziv Branju prijazna občina prejelo šest občin. To so občine Lendava, Kozje, Ribnica, Trbovlje, Vodice in Mestna občina Slovenj Gradec. Sicer pa je od leta 2017 do danes naziv prejelo 52 občin. Kot so pojasnili na kulturnem ministrstvu, je naziv veljaven tri leta, po tem obdobju pa mora občina strokovni komisiji predstaviti nove projekte. Komisija je letos naziv podaljšala 12 občinam, med njimi pa ni bilo nobene iz Pomurja. 

Na podelitvi je navzoče nagovorila državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc. "V letu, ko častimo 30. obletnico naše samostojne države, in v mesecu, ko Slovenija zaključuje predsedovanje Svetu Evropske unije, Prešernov klic o edinosti, sreči in spravi iz naše nacionalne himne Zdravljice in iz časov, ko svoboda besede ni bila samoumevna, v današnje razmere, ko se vsi soočamo s težko epidemijo, poziv, da kljub oteženim možnostim za druženje lahko v sebi ohranjamo radost nad dosežki evropskega prostora na področju spoštovanja človekovih pravic, tudi pravice do govora, pisanja, ustvarjanja, vedenja in znanja." 

Javni natečaj Branju prijazna občina je nastal, da bi občine spodbudili k aktivnejši vlogi v lokalni skupnosti, ter da z zavestnim načrtovanjem, oblikovanjem in postavljanjem ciljev na tem področju sodelujejo pri izboljševanju bralne pismenosti in bralne kulture med prebivalci. Vesna Heržan, predsednica Združenja splošnih knjižnic, je poudarila, da prejemnice naziva prepoznavajo področje knjige in branja kot enega od strateških področij v lokalni skupnosti. Predsednik Skupnosti občin Slovenije Peter Misja pa dodal, da te občine z dobrimi in inovativnimi pristopi ter infrastrukturnimi obogatitvami izražajo veliko mero skrbi za bralno kulturo in vedo, da je branje nepogrešljiva začimba življenja. 

branju-prijazna-občina občina-lendava podelitev
Kaj zdaj berejo drugi