vestnik

Tragična fantovščina: Kriminalisti podali ovadbo

Andrej Bedek, 6. 6. 2018
Aktualno

Znane so okoliščine letalske nesreče v septembru 2014 na divaškem letališču, ko so umrli trije ljudje, med njimi tudi 31-letni Rogašovčan. 

Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov je objavila končno poročilo o nesreči iz 14. septembra 2014, ko so med strmoglavljenjem letala na letališču v Divači umrle tri osebe, med njimi tudi enatridesetletnik z Goričkega.



Pokojnik je bil doma iz Rogašovec, živel pa je na Cankovi. Prav tako je pri isti družini na Cankovi, sicer ni bil Pomurec, takrat živel tudi drugi tragično preminuli v nesreči. Življenje je izgubil še pilot. Družba, ki je letela s športnim letalom, je polet izkoristila kot darilo in je bila na Primorskem na fantovščini.
Skupina prijateljev je sicer za konec dvodnevnega praznovanja fantovščine bodočemu ženinu želela podariti polet nad Triglavom, vendar so se zaradi napovedanega slabega vremena odločili, da odletijo do morja in nazaj.


Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov pa še vedno sestavlja končno poročilo nesreče letala na Bovškem, ko so 1. septembra 2016 ugasnila življenja enaintridesetletnega pilota Gorana Trajbariča iz Filovec, Gregorja Šömna, njegovega vrstnika iz vasi in dve leti starejšega Denisa Kalamarja iz Murske Sobote. Takratni polet je bilo Kalamarjevo rojstnodnevno darilo, ki pa se je sprevrglo v tragedijo. Še pred usodnim trenutkom je trojica fotografije poleta delila na družbenem omrežju. Po klicu na pomoč je kontrola zračnega prometa ob 19.38 sprožila postopek iskanja in reševanja, sodelovali so gorski reševalci iz Bovca in Tolmina ter tamkajšnji gasilci, na pomoč sta prišla tudi helikopterja Slovenske vojske in policije. Razbitine letala so našli ob 00.52 v Mrzli dolini pod Krasjim vrhom, še navaja uvodno poročilo službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov.Žrtve letalske nesreče so nato v popoldanskih urah 2. septembra s helikopterjem prepeljali v dolino.

Kot je v poročilu zapisalglavni preiskovalecToni Stojčevski, je potnika, ki je preživel, v letalu so bile namreč štiri osebe, ob trku v tla vrglo iz kabine. Letalo je zagorelo, potnik pa se je nato splazil stran in obležal nezavesten. Preostala trojica je v nesreči umrla.
Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov je še ugotovila, da pilot, ki je v nesreči izgubil življenje, ni imel dovolj letalskih izkušenj s tem tipom letala, zato se je ponesrečen manever kmalu po vzletu letala končal tragično. Preiskava nesreče je pokazala tudi, da divaški letalski klub ni imel veljavnega dovoljenja za izvajanje panoramskih letov.
Dnevnik pa ob tem poroča, da so na koprski policijski upravi zoper letalski center Divača in dve odgovorni osebi podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti v zvezi s strmoglavljenjem letala.
Zdravko Primožič/fpa
Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov je objavila končno poročilo o nesreči iz 14. septembra 2014 na letališču v Divači. 
divača letalo nesreča cankova rogašovci policija