vestnik

Društvo novinarjev Slovenije proti novemu vladnemu načinu komuniciranja o epidemiji

Vestnik, 20. 3. 2020
Bobo
Slika je simbolična
Aktualno

“V Društvu novinarjev Slovenije ostro protestiramo proti napovedani spremembi načina komuniciranja z mediji, ki predstavnikom medijev ne omogoča prisotnosti na izjavah vlade za javnost. Ocenjujemo, da gre kljub resnosti trenutne situacije za nesorazmeren in restriktiven ukrep,” so se v novinarski stanovski organizaciji odzvali odločitev vlade, po kateri novinarji več ne bodo smeli biti prisotni na vladnih izjavah za javnost v zvezi z epidemijo koronavirusa.

Kot so danes sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, bodo odslej novinarske konference večkrat na dan prenašali iz vladnega novinarskega središča. Prenašala jih bo TV Slovenija, ki bo ostalim medijskim hišam brezplačno dala na voljo avdiovizualni material. Novinarji bodo tako lahko novinarska vprašanja samo še pošiljali po elektronski pošti pred vsakokratno izjavo za medije. Za tak ukrep so se odločili zaradi zmanjšanja možnosti okužbe. 

V Društvu novinarjev Slovenije opozarjajajo, da je popolni suspenz novinarjev nevarna stvar: “Zastavljanje vprašanj nosilcem oblasti je ključno za nadzor in demokracijo ter je osnovna naloga novinarjev. Če bodo novinarji morali zastavljati vprašanja vnaprej, ne bodo imeli možnosti reakcije na odgovore s podvprašanji. Ravno v teh časih, ko ljudje ostajajo doma, so mediji njihovo okno v svet. Hkrati novi omejevalni ukrepi in grožnja novega koronavirusa sprožajo številna vprašanja in skrbi, ki jih naslavljajo na medije, zato je prav, da mediji poskušajo javnosti zagotoviti vse relevantne informacije, ki so potrebne, da ravnajo samozaščitno. Do teh informacij pa lahko pridejo le s postavljanjem vprašanj odgovornim in so torej mediji danes še bolj kot kadarkoli podaljšana roka javnosti, ki se ji oblast ne sme izogibati. Obstajajo številne tehnološke možnosti za komunikacijo v realnem času, zato mora vlada vzpostaviti vsaj videokonferenčne kanale, ki bodo novinarjem omogočili sprotno zastavljanje vprašanj. Vlado pozivamo, naj novinarjem omogoči prisotnost na izjavah za javnost vsaj na daljavo in tako zagotovi dostop do informacij v javnem interesu.”

novinarstvo vlada koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi